SAURIM (IKA)

Angolski biskupi u posebnom priopćenju oštro su osudili nasilje policijskih snaga nad prosvjednicima krajem siječnja, prenosi Vatican News.

U dijamantima bogatoj pokrajini Lunda na sjeveroistoku Angole predstavnici nezavisnog portugalskog pokreta Lunda Tchokwe (MPPLT) sukobili s policijskim snagama 30. siječnja u gradu Cafunfo. Prosvjednici su pokušali provaliti u policijsku postaju kako bi podigli zastavu svog pokreta. U sukobima koji su uslijedili ubijeno je najmanje 12 i ozlijeđeno više osoba.

Mjesna Katolička Crkva reagirala je priopćenjem u kojem su biskupi crkvene pokrajine Saurimo osudili pretjeranu upotrebu sile od strane policije prema prosvjednicima. „Sa zaprepaštenjem smo pratili što se dogodilo te primjećujemo da je to ogledalo šire stvarnosti koja se proteže na cijelu zemlju. Naime, Angolom je prevladao bijes ljudi koji žive u bogatoj zemlji, ali ne vide koristi od toga“. Biskupi su posebno osudili nedostatak javnih ulaganja, pitke vode, električne energije, gotovo potpuni izostanak zdravstveno-sanitarne pomoći, pogoršanje infrastrukture te higijenske uvjete koji vape do neba, dok je mir samo prividan i neizvjestan.

Biskupi u Saurimu pozvali su na ozbiljnu istragu kako bi se utvrdila istina o tom sukobu, jer ni jedan Angolac ne bi smio umrijeti ili biti ubijen zato što misli drugačije od vlasti. Istovremeno, na svojoj je Facebook stranici potpredsjednik Angolske biskupske konferencije i nadbiskup Saurima José Manuel Imbamba izrazio žaljenje zbog nepotrebno prolivene krvi, ističući da nije bilo potrebno toliko nasilja i neljudskosti. Vrlo su očiti društveni problemi povezani sa siromaštvom, marginalizacijom te nepismenošću. Umjesto da djelujemo silom, odnosno „politikom mišića“, bilo bi pametnije njegovati politiku dijaloga kako bismo zajednički razriješili i prevladali te očite društvene neravnoteže, istaknuo je nadbiskup Imbamba.

Portugalski pokret Lunda Tchokwe odbacio je optužbu za oružanu pobunu, te osudio reakciju policije nazivajući ju barbarskim činom nad bespomoćnim stanovništvom. Pokret Lunda Tchokwe traži autonomiju regije Lunda na temelju sporazuma o zaštiti, zaključenog između urođenika Lunda-Tchokwe i Portugala 1885. i 1894. godine. Čini se da taj sporazum tom prostoru daje međunarodno priznati status.