WASHINGTON (IKA)

Više američkih civilnih pokreta i crkvenih organizacija koje se zalažu za poštivanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti u pismu dr. Stephenu M. Hahnu, povjereniku američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), zahtijevaju da buduće cjepivo protiv koronavirusa bude u potpunosti u skladu s etičkim i znanstvenim principima te da u sebi ne smije sadržavati stanice pobačenih beba, objavila je u subotu 18. travnja američka Catholic News Agency (CNA).

Krenula je utrka tko će prvi pronaći cjepivo protiv koronavirusa / Foto: BING GUAN/REUTERS/PIXSELL

Spomenuti pokreti i crkvene organizacije, kojima se pridružio i dio članova Biskupske konferencije SAD-a, ističu kako snažno podržavaju napore znanstvenika iz cijeloga svijeta u pronalasku cjepiva protiv koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19, ali ističu kako to cjepivo ni u kojem slučaju ne smije biti etički i moralno dvojbeno kad je riječ o sastojcima koji će se naći u istome.

Povjerenik američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) dr. Stephen M. Hahn / Foto: Amanda Voisard/REUTERS/PIXSELL

„Iznimno je važno da svi Amerikanci dobiju cjepivo koje će se proizvoditi na etičkim standardima kako ne bismo morali birati između cijepljenja protiv ovoga potencijalnog smrtonosnog virusa i naše savjesti. Srećom, nema potrebe za takvim eksperimentima jer su dostupne druge stanične linije ili procesi koji ne uključuju stanice iz pobačaja, a redovito se koriste pri proizvodnji drugih cjepiva“, navodi se u pismu dr. Hahnu, povjereniku američke Agencije za hranu i lijekove. U pismu se navode i neke prijašnje dvojbene prakse kad je o proizvodnji nekih drugih cjepiva riječ, pri čemu optužuju i određene farmaceutske tvrtke koji su, prema njihovim riječima, zanemarili etičke standarde pri proizvodnji određenih cjepiva, odnosno da su koristili „problematične stanice“ pri izradi istih.

Među potpisnicima ovoga pisma nalazi se i nadbiskup Kansas Cityja Joseph Naumann, predsjednik Vijeća za život Biskupske konferencije SAD-a, čelnici triju drugih vijeća Biskupske konferencije SAD-a, kao i vođe drugih katoličkih, ali i nekatoličkih udruga i organizacija koji traže da se što prije pronađe cjepivo za ovu zaraznu bolest, ali također zahtijevaju da se „u razvoju takvih cjepiva poštuju temeljna moralna načela i principi prema kojima je ljudski život svet i nikad ga ne treba iskorištavati“.

Osim nadbiskupa Naumanna, pismo su potpisali nadbiskup Oklahoma Cityja i predsjednik biskupskog Vijeća za unutarnju pravdu i ljudski razvoj Paul Coakley, biskup Fort Wayne-South Benda i predsjednik biskupskog Vijeća za doktrinu Kevin Rhoades, biskup Marquettea i predsjednik biskupskog Pododbora za zdravstvena pitanja John Doerfler. Također, potpisnici su, među ostalim, i predsjednik Katoličkog liječničkog zbora Michael Parker, predsjednik Nacionalnog katoličkog centra za bioetiku Joseph Meaney, kao i predsjednica Nacionalnog udruženja katoličkih medicinskih sestara Ellen Gianoli.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pismo pokreta za život primarno je poslano američkoj Agenciji za hranu i lijekove, ali je kopija istoga dostavljena i administraciji predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je predsjednik SAD-a obznanio svoj plan za oporavak američkog gospodarstva u jeku pandemije koronavirusa koja je snažno pogodila Sjedinjene Države i teško je procijeniti kad će početi jenjavati, objavila je u subotu 18. travnja američka Catholic News Agency  (CNA).

Podsjetimo, Papinska akademija za život još je 2005. godine osudila neetičnu (i nekršćansku) praksu koja se ponegdje koristi u proizvodnji i korištenju cjepiva te je zaključila da je katolik koji to zna i unatoč tome koristi takva moralno i etički sporna cjepiva, proizvedena korištenjem stanica pobačenih beba – moralno odgovoran i čini grijeh.