WASHINGTON (IKA)

Biskupska konferencija SAD-a nezadovoljna je odlukom Senata da odbaci dva prijedloga zakona usmjerena na zaštitu nerođene djece od kasnih pobačaja i onih koji su preživjeli neuspjeli pokušaj pobačaja, prenosi u srijedu 26. veljače Vatican News.

Predsjednik vijeća za život BK SAD-a nadbiskup Joseph Naumann izrazio je 25. veljače veliko razočaranje odlukom Senata, ocijenivši da nisu uspjele proći dvije ključne reforme ljudskih prava koje većina američkih građana podržava.

Žestoku raspravu oko uvođenja ta dva zakona otvorio je vođa senatske većine 78-godišnji Mitch McConnell, republikanac iz Kentuckyja, istaknuvši “da svaki senator ima priliku iskazati svoj jasan moralni stav o tome”.

„Zastrašujuće je da je ijedan američki senator, a kamoli njih više od 40, bio za nastavak brutalnog ubijanja nerođene djece ili novorođenih beba koje prežive pobačaj”, kazao je nadbiskup Naumann, dodavši da je „američka nacija bolja od ovoga i da je većina Amerikanaca bila za prijedloge tih zakona koji nisu prošli u Senatu”.

 

Mitch McConnell, vođa većine u Senatu američkog Kongresa

Sjedinjene Američke Države su, uz Kanadu, Kinu, Nizozemsku, Sjevernu Koreju, Singapur i Vijetnam, zemlje u kojima je pobačaj „kao pravo izbora” legalan i nakon dvadesetog tjedna od djetetova začeća.