SPLIT (IKA)

Poštujući mjere zaštite Civilnog stožera Republike Hrvatske, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je nastavio sa svojim djelovanjem u izvanrednoj situaciji širenja zaraze koronavirusa.

Caritasovi djelatnici i oko 70 volontera svaki su dan od 7.30 do 14 sati na raspolaganju korisnicima i svim građanima koji su se našli u neprilikama uslijed epidemije Covid-19. Kroz cijeli dan su dostupni na broj 099 254 85 88 za podršku i razgovor. Također, zbog sigurnosti svih korisnika privremeno je obustavljena podjela odjeće i obuće.

U suradnji sa župnim Caritasima, župnicima i volonterima organizirali su podjelu paketa pomoći na kućnu adresu za sve korisnike Caritasa, ali i za sve one koji svakodnevno kucaju na njihova vrata pogođeni novonastalom krizom. Do svih obitelji do kojih ne mogu doći, zahvaljujući donaciji Hp express-a, paketi će biti dostavljeni i na njihova vrata. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske na robnim rezervama (9.425,25 t hrane), Caritas je do ovog trenutka podijelio oko tisuću paketa pomoći za 197 obitelji iz njihove evidencije i 16.500  kuna bonova za kupnju namirnica. Također, na kućne adrese 120 obitelji poslani  su bonovi za hranu. Svaka je obitelj dobila bon u vrijednosti od 400 kn.

Foto: Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Svakodnevno se dostavlja 90 obroka  na adresu korisnicima s programa Blagovališta, ali i svim onima koji nisu u mogućnosti ići u redovitu nabavku namirnica, starijima i nemoćnima. Djelatnicima u pripremi i dostavi svakodnevno pomažu vrijedni volonteri, a lunch paketi su svakim danom bogatiji donacijama Interspara, Dukata, Sana delikatese, Hotela Park, a pekara „Biškić“ je za Uskrs svim korisnicima Blagovališta donirala sirnice.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi članovi Caritasove obitelji. Naime, podjelom dječjih pelena, higijenskih potrepština i dječje hrane obuhvaćeno je 30 obitelji ili 100 djece.

Foto: Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Atlantic Trade je i ovaj mjesec pomogao da paketi za najmlađe budu što bogatiji. Potreba za programom „Mali kućni hospicij“ je u porastu.  Uz pomoć bogoslova Nadbiskupije dostavili su četiri bolesnička kreveta na adresu bolesnika te im u ovoj situaciji olakšali boravak i oporavak u krugu najbližih. Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i dalje radi, prema trenutnim odredbama nadležnog ministarstva i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

„Zahvaljujemo na podršci i brizi Ocu Nadbiskupu, Hrvatskom Caritasu, Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, volonterima, svim donatorima koji naš rad olakšavaju donacijama i vrijednim gospođama koje šivaju zaštitne maske za djelatnike, volontere i korisnike Caritasa“, poručili su iz Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Foto: Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije