Foto: Snimka zaslona

„Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju, da bismo mi mogli živjeti…Kada budete brojali imena onih koji su narod doveli do cilja, molim vas nemojte zaboravite ime stožernog brigadira Andrije Matijaša Pauka“ (riječi svećenika Ignacija Vugdelije na sprovodu Andrije Matijaša Pauka)

Na današnji dan, 9. listopada 1995. godine, u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu za vrijeme operacije Južni potez, u jednoj od zadnjih bitaka u Domovinskom ratu, poginuo je Andrija Matijaš Pauk – zamjenik zapovjednika legendarne Četvrte gardijske brigade.

Na dan kada je poginuo Andrija Matijaš, 9. listopada 1995. godine, već se više od dva mjeseca vijorio hrvatski barjak u Kninu, u koji je Pauk među prvima ušao sa svojim tenkistima.

U jednoj od anketa, provedenoj među sudionicima Domovinskog rata, na pitanje kojeg ratnog zapovjednika najviše pamtite, navedena su četvorica: Ante Gotovina, Damir Tomljanović Gavran, Blago Zadro i – Andrija Matijaš Pauk.

Imao je, pričaju i danas njegovi suborci, karizmu i autoritet kakvi su se rijetko viđali.

Andrija Matijaš rođen je 31. srpnja 1947. u mjestu Pozorac, općina Marina kod Trogira. Prelazi iz JNA u Hrvatsku vojsku i postaje zapovjednik samostalne satnije. Svoje prvo vatreno kršenje ima na Banovini. Od prvih zarobljenih tenkova ustrojava Oklopnu bojnu 4. gardijske brigade da bi konačno 10. studenog 1992. godine postao njezin zapovjednik.

Za vrijeme Operacije Maslenica njegova bojna kod Kašića razbija srpske tenkove, tu je i ranjen za vrijeme obilaska položaja kada je minobacačka granata pala dva, tri metra od njega. Unatoč ranama po cijelom tijelu bježi iz zadarske bolnice i vraća se na bojište.

Nakon Maslenice radi na daljnjem opremanju Oklopne bojne te prolazi šibensko bojište jednom, a zadarsko dvaput, prije nego je 1. listopada 1993. prepustio mjesto zapovjednika mlađima i postao načelnik oklopnih postrojbi Četvrte brigade.

Godinu dana kasnije postaje načelnik brigade, a zbog ranjavanja dozapovjednika Damira Krstičevića preuzima vodstvo u operacijama pripremama za operacija Oluja, Zima ’94, Ljeto ’95 za vrijeme koje je osobno prevodio napredovanje u Bosansko Grahovo.

Kao zamjenik zapovjednika Četvrte u Oluji je među prvima sa svojim tenkistima ušao u Knin i Šipovo. Poginuo je u borbama na prilazima Mrkonjić Grada 9. listopada 1995. godine za vrijeme operacije Južni potez. U spomen na Andriju Matijaša Pauka Četvrta gardijska brigada dobila je i naziv Pauci, a on posmrtno čin general bojnika.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja!

(VIDEO) „Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju, da bismo mi mogli živjeti…I veliki je to pad. Suze na očima naših bojovnika rječito o tome govore“ (4:00 minuta filma) – Andrija Matijaš Pauk

Izvor: narod.hr